BRYG DIN EGEN ØL – SÅDAN KOMMER DU GODT FRA START

Oprettet d.

BRYG DIN EGEN ØL – SÅDAN KOMMER DU GODT FRA START

”Bryg selv”-øl er blevet mere og mere udbredt og populært blandt de ølglade danskere. Der kan
både være penge at spare ved at brygge øl hjemme i visse tilfælde, og du kan samtidig skræddersy
dine helt egne ølvarianter nøjagtig efter, hvilken smag du er til – uanset om der er tale om klassisk
pilsnersmag, Indian Pale Ale, Brown Ale, stout, hvedeøl eller en helt femte udgave.
Men den største grund til, at danskerne kaster sig ud i ”bryg selv”-øl, er, at det er en hobby i sig
selv. At brygge øl selv er nemlig ikke noget, der kan klares ved at knipse med fingrene på nul
komma fem. Tværtimod. Det kræver investering af både tid og kræfter, og derfor er det ofte
ølentusiaster, der har øl som fritidsinteresse, der begiver sig ud i projektet med at brygge øl.
Er du en af disse ølentusiaster, og vil du gerne have et par gode råd til, hvordan du kan brygge din
egen øl til perfektion? Eller er du helt ny på området og søger hjælp til at komme godt fra land?
Uafhængig af dit udgangspunkt vil du med sikkerhed kunne finde brugbar inspiration i dette
blogindlæg, hvor vi giver dig den komplette guide til ølbrygning. Vi besvarer både spørgsmålet
”hvordan brygger man øl”, hvilke metoder der findes, hvilket udstyr du bør have og hvilke andre
vigtige forhold, du skal have styr på.
Rigtig god læselyst!

”Bryg selv”-øl er et smagsmål om smag, tålmodighed og det rette udstyr
Når man taler om at brygge øl hjemme og ølbrygning i private rammer generelt set, er det først og
fremmest vigtigt at understrege, at det er en individuel proces, der er drevet og defineret af lige
præcis den person, der brygger øllet. Der er således ikke ét fast og definitivt svar på, hvordan den
”perfekte” øl ser ud og smager, da det 100% afhænger af den enkelte persons præferencer, vaner og
smag – eller rettere smagsløg.

Hvad du opfatter som værende en god og velsmagende øl, kan din partner, ven eller nabo måske
ikke fordrage – og omvendt. At brygge din egen øl er altså et dybt personligt projekt. Det kan være
vigtigt at have in mente, inden man starter processen op, da man således ikke skal blive skuffet,
hvis slutresultatet ikke bliver modtaget med samme store glæde hos andre. Det er ikke nødvendigvis
ensbetydende med, at det er en dårlig øl.

Dernæst er det også vigtigt at påpege, at privat ølbrygning for mange også kan være en vanskelig og
udfordrende proces, der kræver læring og gentagelse for at mestre. Det er sjældent, at man rammer
plet med smagen første gang, og du skal derfor heller ikke blive skuffet og anse det som en fiasko,
hvis smagen er lidt for bitter eller har en forkert eftermag i første forsøg. Tag dine erfaringer med
dig og brug dem til at forfine din øl i næste forsøg.

”Bryg selv”-øl kræver med andre ord en god portion gåpåmod og tålmodighed samt ikke mindst det
rette udstyr til ølbrygning, hvilket vi kommer tilbage til lidt senere. Men lad os først kigge lidt
nærmere på, hvordan du sikrer dig den absolut bedste start på ølbrygningseventyret.
Forberedelse og rengøring – godt begyndt er halvt fuldendt
At brygge øl er et relativt omstændeligt projekt, der tager tid, og som kræver en række indledende
forberedelser. Og det er alfa og omega, at du forbereder dig ordentligt, da manglende forberedelse
med høj sandsynlighed vil give bagslag i form af komplikationer og dårlige resultater senere hen i
processen. For som bekendt: Godt begyndt er halvt fuldendt – og det gælder bestemt også, når man
taler om egen ølbrygning.

Men hvad menes der så med god forberedelse? Jo, det handler først og fremmest om fornuftig og
grundig hygiejne – både i processens start-, midter- og slutfase. I modsætningen til de
massefabrikerede øl i supermarkederne, hvor produktionen er stramt monitoreret i form af kontrol-
og kvalitetstjek, kan der let snige sig en fejl eller to ind i den private bryggeproces, der selvsagt ikke
(altid) er lige så minutiøst kontrolleret. Blandt de mest gængse begynderfejl finder du typisk
manglende rengøring og dårlige sanitære forhold omkring brygningen.

Uønskede og harske bismage i øllet, decideret muggen eftersmag eller grumset konsistens og
bundfald kan let udvikle sig, hvis ikke du gennemgående sikrer dig, at alt dit udstyr er så rent som
overhovedet muligt. Derfor skal du løbende gøre grundigt rent, når du brygger din egen øl, hvilket
ideelt set inkluderer desinficering og sterilisering af udstyret.

Så gør rengøring til en fast rutine og en integreret del af brygningsprocessen – det giver det bedste,
mest velsmagende og reneste slutprodukt.
Hvordan brygger man øl? Processens fire faser
Det var lidt om den indledende forberedelse. Så langt, så godt. Men lad os gå hurtigt videre til
sagens egentlige kerne: Hvordan laver man øl? At brygge øl selv er faktisk en mere omstændelig og
omfattende proces end måske først antaget, og derfor har vi valgt at overskueliggøre den ved at
inddele den i fire overordnede faser, du som minimum skal gennemgå, før øllet er drikkeklar.

Det drejer sig om følgende fire faser i kronologisk rækkefølge:
1. Mæskning
2. Urtseparering
3. Urtkogning
4. Gæring.
Nedenfor vil vi kort gennemgå de enkelte faser hver især og sætte et par ord på, hvad du bør være
opmærksom på.

#1 Mæskning – fra malt til mæsk
Når du først har fundet en gryde i passende størrelse, opvarmer du vand til cirka 60-65 grader,
hvorefter du tilsætter knust malt. Dette vil igangsætte en proces, der kaldes mæskning (også kaldet
opløsning), hvilket betyder, at henholdsvis enzymer og stivelse trænger ud af malten.

Resultatet bliver således, at enzymerne fra malten gradvist bliver omdannet til maltsukker, som er afgørende
for, at den senere gæringsproces kan begynde. Mæsken er færdig, når opløsningen efterhånden
påtager sig en gyldenbrun farve – typisk efter nogle timers tid ved stabil temperatur. I visse
opskrifter anbefales det, at temperaturen hæves et par gange, hvorefter den bringes tilbage til de 60-
65 grader.

#2 Urtseparering – fra mæsk til urt
Når først mæskningen er afsluttet, går den såkaldte ”urtseparering” i gang. Denne del af processen
handler kort fortalt om at få opdelt og separeret mæsken i to:
 Masken: Den faste del, der har en fast konsistens – bandt andet grundet maltens skaller.
 Urten: Den flydende del, som du skal bruge i den videre brygningsproces.
Måden, hvorpå du får separeret mæsken, er ved at si malt/vand-blandingen igennem en
specialdesignet si til formålet. Det sker i en såkaldt ”Lauter tun”, det vil sige et mæskekar, hvor
urten bliver samlet som en relativt sødlig og brødagtig masse med markant aroma.

#3 Urtkogning – fra urt til nedkølet humle-urt
Nu er det tid til at koge urten op i cirka en times tid. Forinden selve opkogningen skal du tilsætte
den mængde humle, du ønsker, og under selve kogningen vil humlen afgive de nødvendige
bitterstoffer til urten. Opvarmningen kan i mange tilfælde betyde, at dele af humleolierne i urten
forsvinder – og dermed også aromaen. Dette kan dog opjusteres ved at tilsætte lidt ekstra
aromahumle (alternativt humleolie) i slutningen af kogningsprocessen.
Under opvarmningen udfældes der en række ”affaldsstoffer, også kaldet ”trub”, der skal sorteres
fra, hvilket typisk sker i en såkaldt ”whirlpool”-beholder. Herefter bliver den varme urt med humle
nedkølet, da den efterfølgende gæringsproces ikke tåler høje temperaturer. Urten er tilstrækkeligt
nedkølet, når den når cirka 25 grader.

#4 Gæring – fra humle-urt til øl
Nu er vi nået til den fjerde og sidste fase i processen: gæring. Her skal du hælde den nedkølede urt
over i en renggjort og steriliseret gærtank, hvorefter du tilsætter den rette mængde ølgær. I
gærtanken omdanner gærcellerne maltsukkeret til henholdsvis alkohol og kulsyre, som er med til at
definere øllets karakter.

Og så er der faktisk ikke meget mere for dig at gøre end at vente tålmodigt, indtil øllet er gæret
færdig. Det tager cirka 4-6 dages tid afhængig af opskriften og mængden, og selve gæringen kan
foregå under varierende temperaturer afhængig af gærtypen. Som en tommelfingerregel vil
undergær kræve 10-14 graders varme, mens overgær kræver 18-26 grader.
Og voila! Nu har du brygget din egen øl, som kan hældes på flasker og nydes afkølet.
Bryg øl på tre måder – beer kits, semi-grain/ekstrakt eller all-grain
Der findes tre forskellige måder, hvorpå du kan gribe projektet med ”bryg selv”-øl an. Det drejer
sig om følgende tre metoder:

1. Beer-kits
2. Semi-grain/ekstraktbrygning
3. All-grain-brygning.
De første to tilgange er henvendt til nybegyndere inden for ølbrygning, der gerne vil snuse lidt til
disciplinen og få en god start til det at brygge øl selv. Beer-kits er en samlet startpakke, som du
køber, der indeholder alt det, du skal bruge for at kickstarte dit projekt. Der findes både større og
mindre beerkits til alle behov, men de indeholder typisk som minimum maltekstrakt tilsat humle,
der er tappet på dåse samt dertil passende ølgær og brugsanvisning/vejledning. Her skal du således
kun tilsætte vand, koge op og putte gær i.

Semi-grain/ekstraktbrygning er ”mellempakken”, hvor du kan brygge lige nøjagtig den mængde øl,
du ønsker. Her brygger du øl med ølekstrakt, der udelukkende skal koges op sammen med den
friske humle, hvilket alt i alt typisk tager i omegnen af 3-4 timer. Husk dog at opløse malt inden
opkogningen, så resultatet får den rette farve og smag.
All-grain-brygning er den avancerede udgave, der særligt henvender sig til de mere øvede, og dem
der gerne vil eksperimentere ekstra med smagsnuancer, balance og farve. Faktisk er det denne
metode, som de større bryggerier anvender, hvilket betyder, at der også er flere ting, der kan gå galt
i løbet af processen.

Hvorvidt du er til startpakken, mellempakken eller den fulde pakke, vil vi lade være helt op til dig
selv og dine ambitioner for din ”bryg selv”-øl.
Ingen god øl uden godt udstyr
Afslutningsvis er det vigtigt at understrege følgende pointe:
Ingen god øl uden godt udstyr!
Denne pointe gør sig gældende i alle tilfælde – uanset hvilket niveau du brygger din egen øl på.
Udstyret er udgangspunktet for, at du kan opnå et velsmagende og godt slutresultat, og det er
samtidig forudsætningsgrundlaget for, at du kan brygge under ordnede og sikre forhold.

Hvilken form for udstyr, du har brug for, afhænger ultimativt af, hvilken type øl du gerne vil
brygge, hvor store mængder der er tale om, og hvor mange muligheder du vil have at gøre med.
Blandt de mest gængse typer af udstyr finder du eksempelvis:
 Gryder i passende størrelser
 Et mæskekar
 En brygske
 En køler (whirlpool)
 Et par gærspande med gærrør
 Termometer
 Hydrometer og cylinderglas
 Flasker
 Flaskebørste
 Kapsler
 Kapselpåsætter
 Ingredienser (malt, humle og gær).

Ovenstående liste er langt fra udtømmende, og du bør selv supplere med udstyr efter behov.
Hos JMBRYG har vi årelang eksperterfaring med ølbrygning, og vi forhandler et væld af
kvalitetsorienteret ølbrygningsudstyr, som du kan finde lige her.

Vi håber, at du med denne lille ”bryg din egen øl”-guide er blevet klogere på, hvordan du kommer
godt fra start, og at du har fået mod på at kaste dig ud i dit eget ølbrygnings-eventyr.

Rigtig meget held og lykke – og skål!


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar