KØLING AF DIN URT – HVORFOR?

Oprettet d.

KØLING AF DIN URT – HVORFOR?

Når vi snakker med andre ølbryggere, hvad er det så vigtigst at have af ekstra udstyr (ud over brygmaskine, hydrometer og gærtanke. Det første alle nævner er helt klart udstyr til køling af urt efter endt kogning.

Vi har de alm. stål chillere, pladekølere og nu helt nye modstrømskølere i to varianter.

Hvad er forskellen på de tre? Alm. stål chiller – der kan du se om den er ren og nedsænke den i den kogende urt (typisk de sidste 10-20 min) pladekøleren er som regel den hurtigste, men ofte kræver den noget mere da den bør skilles ad for at rengøringen er komplet. Modstrømskølere er nemme at få rengøringsmiddel fx VWP eller Starsan igennem og derpå alm. postevand, hvorpå man lader den kogende urt kører igennem inden man åbner for vandet – så er den steril.

Hvad er fordelene?
Der er en række fordele, både hvad angår tid og kvalitet, som hurtig køling af urten medfører.

De vigtigste er:

  1. Hvis du tilsætter gæren til knap 100 grader varm urt slår du slet og ret gæren ihjel – død gær = ingen øl.
  2. For at opnå det bedste resultat i din gæring, skal urt og gær helst have samme temperatur (+/- 10 grader). Større difference kan medføre at gæren bliver stresset og derfor producerer uønskede bismage i øllen.
  3. Cold Break – hurtig nedkøling af urten får proteiner, polyfenoler og overskydende kulhydrater til at samles i større klumper, som falder til bunds.
  4. Nedkøling sænker produktionen af DMS – en svovlforbindelse der kan give øllen smag og duft af kogt majs.
  5. Hurtig nedkøling mindsker risikoen for infektion.

Se vores køling og ølbrygningsudstyr


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar